SEO tips när du ska bygga ny hemsida i Wordpress

11 tips för sökmotoroptimering i WordPress [Guide 2020]

Att bygga och optimera en hemsida är inte lätt. Det gäller att tänka på många bitar som design, budskap, bilder, logga och text. Utöver det måste du välja domännamn, webbhotell och systemet du ska bygga webbplatsen i (så kallat CMS). Många glömmer tyvärr ofta helt sökmotoroptimering-/SEO perspektivet. Anledningen att du måste tänka på sökmotorvänligheten i din hemsida är att ingen kommer hitta dig på Google annars. Nedan följer några tips du ska tänka på innan du sätter igång med bygget av din WordPress-sida och börjar sökmotoroptimera..

Tips 1. Välj rätt domännamn

Att välja rätt domän kan var självklart. Det bästa är att ofta bara välja ditt företagsnamn i ett eller annan form. Inom sökmotoroptimering (SEO) finns det i vissa fall fördel av att välja vad ditt företag är för något och vilken ort du jobbar på. Är du en tandläkare på Sveavägen i Stockholm skulle du kunna överväga en domän som tandlakarasveavagen.se. Det är omtvistat huruvida detta faktiskt hjälper din prestation i sökmotorn, men mängden domäner som tillämpar detta och rankar bra är såpass stor att det finns anledning att tro att det fungerar.

Tips 2. Välj rätt CMS (helst WordPress!)

Wordpress backend
WordPress backend

CMS betyder content management system. Innan du börjar bygga din nya webbsida är det viktigt att du väljer ett CMS som är enkelt att arbeta i. Vi på Enkla Digital rekommenderar WordPress. Anledningen är att WordPress är 1) gratis, 2) Opensource (vilket gör att det programmerare frivilligt förbättrar systemet dagligen), spritt över hela världen bland miljontals företag (stora och små), plus att det är

  • Gratis
  • Open source (vilket gör att det programmerare frivilligt förbättrar systemet dagligen)
  • Spritt över hela världen bland miljontals företag (stora som små)
  • Hög funktionalitet för sökmotoroptimering (SEO).
  • Ingen inlåsningseffekt (om du skulle välja ett företag som har ett eget CMS)

Tips 3. Välj snabbt webbhotell med bra kundsupport

Under resans gång kommer det hända att du behöver höra av dig till ditt webbhotell. Det kan vara för att du vill ha hjälp med din @domän mejl, ditt SSL-certifikat eller något helt annat. För att du detta ska fungera bra är det viktigt att välja ett webbhotell om har erfaren och snabb kundsupport. Vi på Enkla Digital jobbar mycket med Misshosting. Även Oderland har ett mycket gott rykte om än lite högre priser.

Du ska också tänka på att själva laddningstiderna ska vara långsamma och att servern finns i Sverige om du ska ha din nya (företags)hemsida i Sverige. Om din WordPress-webbplats är långsam kommer detta att kraftigt påverka din sökmotoroptimering och konverterings-prestation. Ovan nämnda webbhotell har bra laddningstider. Tyvärr har vissa andra webbhotell sämre servrar.

Tips 4. Tänk ut en site-struktur innan du börjar bygga

En logisk webbplatsstruktur är bland de viktigaste rankingfaktorerna för Google. Därför är det viktigt att du ser till att du strukturerar dina sidor på ett genomtänkt sätt. Sidor som Hem, Våra tjänster, Om oss, Kontakta oss är vanliga att ha överst i hierarkin. Under Våra tjänster kan du sedan lägga in samlingssidor för de olika tjänsteområdena. Under dessa kan du i sin tur lägga enskilda tjänster. Samma sak gäller för produktkategorisidor och produktsidor.

Tips 5. Välj snabbt WordPress-tema anpassat för din hemsida

Att välja rätt WordPress-tema är väldigt viktigt för att arbetet på din webbplats ska bli smidig från början. Välj gärna ett tema som har många positiva omdömen och som har snabba laddningstider. Om du inte vill programmera för mycket utan hellre bygger din nya hemsida med en drag-and-drop funktion ska du se till att ditt tema passar ihop med en bra ”page-builder”.

Tips 6. Välj användarvänlig page-builder med många möjligheter

Om du vill undvika att programmera för mycket (eller undvika en hög faktura från en utvecklare) ska du välja en page-builder som har många olika widgets. Det är också viktigt att page-buildern är enkel att lära sig och inte för långsam. På Enkla Digital använder vi Elementor vilket fungerar väldigt bra. Även Beaver Builder har ett mycket gott rykte. (OBS!) Kom ihåg att ditt tema alltid ska vara kompatibelt med din page-builder. Annars kommer du stöta på stora problem. Se därför till att i WordPress välja en page-builder som är kompatibelt med temat för din nya webbplats.

Tips 7. Komprimera dina bilder

Många begår felet att ladda upp stora och tunga bilder på sin hemsida. Det kan förvärra din laddningstid mycket kraftigt. Dina chanser att lyckas med sökmotoroptimeringen minskar. Se därför till att helst inte ladda upp bilder som är större än 100 – 200 KB. Ju mindre desto bättre. Gällande filtyp är JPEG generellt lite lättare än PNG. Däremot har PNG lite högre kvalitet. På TinyPNG.com kan du kostnadsfritt komprimera dina bilder. Om ditt tema tillåter, ska du dessutom ladda upp bilder med mindre storlek för din företagssidas mobilversion.

Tips 8. Skriv texter som är långa

Google är fortfarande en sökmotor som bygger sin rankingalgoritm på text. Detta är väldigt viktigt att ha i åtanke när du ska optimera. Av den anledningen är det en dålig idé att ha en hemsida som är bara har en massa bilder. Skriv gärna texter (framförallt på din produktkategori- och produktsidor) som är minst 800 ord långa och nämner ditt sökord kanske 5-8 gånger. Lägg gärna till synonymer och andra varianter på ditt tilltänkta sökord eftersom SEO nuförtiden mer handlar om ämne och kontext snarare än enskilda sökord. Det jag försöker säga är att när Google ska bestämma hur en viss sida kommer ranka i sökmotorn, så ska du ha innehåll som är av superhög kvalitet, som är ytterst läsvänligt och gärna långt. Dela gärna upp din text med många underrubriker (H2, H3, H4 eller H5) för att öka läsvänligheten.

Tips 9. Sökmotoroptimera för Googles resultatsida (metataggar)

Exempel på metataggar för SEO
Exempel på metataggar. Det blåa är meta titeln och den svarta, längre texten är metabeskrivningen.

Varje sida rankas individuellt av Google. Om du har en stark domän med hög domänauktoritet (Domain Authority) kommer det att påverka din ranking väldigt positivt. Men det är inte alls omöjligt att ranka bra om du fyller dina sidor med kanonbra innehåll. För att man ska vilja klicka in sig på någon av dina (under)sidor måste du ha en textbit till din sida som får många klick på på Google sökresultatsida (så kallade metataggar). Genom olika plugins som SEO Yoast och Rank Math kan du enkelt lägga in bra metataggar för dina olika sidor. Dessutom kommer du få bra tips på hur du kan göra din sida och meta rubrik eller meta beskrivning ännu bättre.

Tips 10. Koppla på Google Search Console och Google Analytics

Google Search Console (GSC) och Google Analytics är två kostnadsfri analysverktyg som Google tillhandahåller kostnadsfritt. GSC är ett mycket kraftfullt SEO-verktyg som håller kolla på dina länkar, sökord du syns på, dina rankingpositioner, trafikvolymer och mer. Du kan enkelt implementera GSC genom att lägga in en liten bit kod i ditt temas header-avsnitt.

Google Analytics är att mycket smart analysverktyg för hur besökare beter sig på din webbsida. Hur många hemsidebesökare? Vilka sidor besöker de? Hur lång är den genomsnittliga besökstiden? Vilka källor kommer de från? Alla dessa frågor kommer du få svar på och mycket mer! Även här lägger du enkelt in lite kod på din webbplats för att komma igång. En enkel uppsättningen tar maximalt 5 minuter.

Tips 11. Njut hela vägen (både av WordPress och sökmotoroptimering)

Att bygga en ny företagssida eller vanliga webbsida kan vara frustrerande ibland. Motgångar kan komma. Dina bilder ser dåliga ut, laddningstiden är långsam, du förlorar påbörjat (osparat) arbete. Men i längden kommer du tycka att det blir kul. Din sökmotoroptimering i WordPress kommer långsamt ge bättre och bättre effekt samtidigt som du gör din nya webbsida vackrare och bättre. Behöver du hjälp med något? Då är du alltid välkommen att höra av dig till oss.